Nieuws & Actualiteit

Je vindt hier actualiteit rond het thema asiel en migratie.

Covid19

Maatregelen Corona virus

Het Steunpunt Asiel & Migratie vzw werkt enkel op afspraak en met de nodige voorzorgsmaatregelen. We vragen aan onze bezoekers om een mondmasker mee te brengen en er zijn plexiglas schermen voorzien. Tijdens de kantooruren zijn we bereikbaar via telefoon op het nummer 015/34.07.88, per mail via Leen.geys@vluchtelingendienst.be of via onze chat.

Meertalige informatie over het Corona virus en hoe een besmetting voorkomen, kan je rechts downloaden

Vrijwillige terugkeer tijdelijk opgeschort

Om de verspreiding van het COVID-19 coronavirus te beperken, zijn alle vrijwillige terugkeerreizen naar landen van herkomst op dit moment afgelast. De Internationale Organisatie voor Migratie kan geen terugkeerreizen meer organiseren. Meer en meer landen sluiten hun grenzen, vluchten worden geannuleerd en verschillende luchthavens zijn gesloten. We raden personen die vrijwillig willen terugkeren naar hun land van herkomst dan ook aan te wachten tot de situatie weer stabieler is. ​

Covid-19: Tijdelijke stopzetting alle activiteiten Miles 4 Migrants

Ook de aanvragen van vliegtickets voor gezinsleden van erkende vluchtelingen uit het Mechelse, zijn tijdelijk opgeschort. Nieuwe aanvragen kunnen we pas verwerken wanneer de situatie weer stabiel is en wanneer het luchtverkeer weer normaal verloopt.

Covid-19: Implicaties op de administratieve procedures

BELANGRIJK: Verzoeken tot Internationale Bescherming: Aanvraag tot het bekomen van een afspraak in het Aanmeldcentrum ‘Klein Kasteeltje’.

Sinds 17 maart zijn de aanvragen om een verzoek tot internationale bescherming in te dienen in het Aanmeldcentrum tijdelijk opgeschort. Deze maatregel werd genomen in uitvoering van de maatregelen van de Belgische regering om maximaal de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. 

 

Asielzoekers die in het Aanmeldcentrum ‘Klein Kasteeltje’ hun aanvraag tot internationale bescherming willen registreren, moeten een afspraak maken door middel van een online formulier. Het aanvraagformulier tot het bekomen van afspraak in het Aanmeldcentrum is terug te vinden via deze link. Het volledig ingevuld formulier zal automatisch worden verstuurd naar de Dienst Vreemdelingezaken. Meer informatie kan u vinden op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken. 

Oproep Stad Mechelen

De stad onderneemt heel wat acties om de zwaksten in onze stad te ondersteunen:

1

Hulpvragen

Kan je je huis niet uit en heb je hulp nodig bij boodschappen? Ben je eenzaam en wil je een babbeltje doen met iemand? Heb je zorg nodig thuis? Ken je iemand die hulp nodig heeft? Hulpvragen kunnen via dit platform op de juiste plaats terecht komen.

2

Hamster voor een ander

Momenteel gaat de voedselbedeling op de dienst niet meer door. De Stad Mechelen brengt nu voedselpaketten aan huis en zet extra in op het verzamelen van voedings -en andere levensmiddelen voor kwetsbare Mechelaars. Meer informatie op deze site.

3

Zelf iets doen en helpen

Wil je zelf iets doen, wil je zelf helpen? Meer en meer Mechelaars zetten zich in voor elkaar, en dat moedigt de stad graag aan. Wil je helpen? Kies hier één of meerdere dingen die je graag kan en wil doen om een andere Mechelaar te helpen.

Informatie voor asielzoekers in België

Fedasil maakte een duidelijke en overzichtelijke website om asielzoekers in België te informeren: Fedasil info. Hier vindt u informatie (in 12 talen) over 8 verschillende thema's: asiel en procedure, wonen, leven in België, terugkeer, werk, leren, niet-begeleide minderjarigen en gezondheid. De informatie op Fedasil info zal u als asielzoeker helpen om keuzes te maken over uw toekomst.

The Sound of Home

Een interessant project voor onze doelgroep: The Sound of home betaalt voor maximum 150 jonge nieuwkomers – het volledige inschrijvingsgeld van één jaar les in een lokale muziekacademie, de huur van een instrument en de aankoop van het nodige lesmateriaal. Meer info op de website.

Een kamer in je huis verhuren aan vluchtelingen?

Heb je een kamer, studio, appartement of woning vrij én wil je graag verhuren aan mensen die het moeilijk hebben om onderdak te vinden? Lees hieronder hoe je kan helpen.
Om een oplossing te bieden voor de moelijkheden die veel erkende vluchtelingen ondervinden wanneer ze op zoek gaan naar een woning, is het mogelijk om een vrije kamer in je woning te verhuren, of extra woonruimte te creeren om erkende vluchtelingen te huisvesten.

In deze brochure vind je meer informatie over verhuren aan erkende vluchtelingen.
ORBIT vzw ontwikkelde een stap-voor-stap handleiding voor het maken van de melding, zij bieden je hierbij ook persoonlijke ondersteuning. Voor alle informatie klik hier.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Leen Geys, 015/34.07.88 of leen.geys@vluchtelingendienst.be.

Verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor? Meer info via deze link.

nl_BEDutch
en_GBEnglish fr_BEFrench nl_BEDutch